• Als het willen weten ‘waarom’ je blokkeert

  december 9, 2015 | Blog
 • “Ik heb nog steeds last van het verleden en ik wil weten waarom!” “Het lukt me niet mijn gedrag te veranderen en ik wil weten waarom!” “Ik wil echt heel graag ergens aan beginnen, maar ik kom maar niet in beweging en ik wil weten waarom!”

  Oorzaak ---> gevolg
  Een kleine greep uit de waarom vragen die ik regelmatig in mijn praktijk tegenkom. Net als bij de ‘Hoe doe ik dat?’ vraag zou ook de waarom vraag je kunnen belemmeren. Het is niet per definitie belemmerend, maar als het zo is: kan het je enorm in de weg zitten. Het heeft te maken met oorzaak - gevolg: als ik weet waarom is het (deels) opgelost en kan ik verder met mijn leven/werk/relatie/etc… Iets begrijpen of iets (nog) niet begrijpen.. 

  “Ik wil eerst begrijpen waarom het is zoals het is. En daarna kan ik pas verder……”

  Met andere woorden: dat wat in het verleden ligt wil ik eerst snappen, voordat ik verder kan de toekomst in…

  Het denkproces stokt
  Wat ik vaak merk is dat het willen achterhalen van het waarom het oplossingsgerichte denkproces stokt. Je probeert het eerst te analyseren, omdat je het wilt begrijpen. Vanuit het idee dat er dan een antwoord komt (ooit :-)) en je wellicht óók het idee hebt dat ‘het probleem’ überhaupt dan niet meer relevant zal zijn.

  Moedeloos. Gefrustreerd.
  Het wordt belemmerend of is belemmerend als de waarom vraag onbeantwoord blijft en je daar ‘last’ van hebt, en je als het ware blijft hangen in het verleden. Als je bijvoorbeeld geen toegang hebt tot je onderbewuste, waar enorm veel informatie opgeslagen ligt. Je kunt vervallen in een gevoel van moedeloosheid, wanneer je het waarom niet ziet en dat persé wel wilt. Er gefrustreerd door raken. Herkenbaar? Er kunnen redenen te over zijn waarom jij je waarom niet vindt en ook talloze redenen waarom precies jij daar dan moeite mee hebt.  

  En dat is ok. Het is heel normaal ook. Je bent níet de enige. Nu niet, toen niet en in de toekomst ook niet. Willen weten waarom is heel gezond. Het is het onderzoeken ook waard. 

  En tegelijkertijd, let op: ongeacht de moeite die je hebt met het niet begrijpen, is het begrijpen géén voorwaarde, danwel kan het een onbewust excuus zijn van een deel in jou om in actie te komen :-)

  Trek oorzaak en gevolg los
  Oorzaak en gevolg kun je van elkaar lostrekken. "Be comfortable with not knowing.. Wees comfortabel met wat je niet weet of begrijpt.".

  “Je blind staren op waarom je iets niet begrijpt of iets niet lukt haalt de energie eruit. Tip: stop je energie in het oplossingsgericht denken hoe iets wél zou kunnen lukken! En schakel eventueel hulp in.”

  Waar ligt jouw lat?
  Antwoorden willen vinden op je waarom vragen levert je toch altijd wat op, puur vanwege het gegeven dat je er mee ‘bezig’ bent. Je kunt iets een beetje begrijpen, voldoende begrijpen of in z’n totaliteit begrijpen. Waar neem jij genoegen mee, wanneer is het ok voor jou, hoeveel tijd en energie stop je erin, durf je er hulp voor te vragen of moet je het alleen kunnen (die uitspraak hoor ik het meest!!)? Met andere woorden, waar ligt jouw lat?

  Vragen die je kunt beantwoorden en kunnen helpen bij het vinden van jouw waarom
  Wat zal er veranderen voor jou als je het antwoord op de waarom vraag hebt? Wat dan verandert voor mij is....
  Wat zou of ga jij vervolgens doen met die informatie? Wat ik dan zou doen is...
  Ben je bereid hulp in te schakelen om het antwoord te vinden of nieuwe manieren die je erbij kunnen helpen? Ja, want... / Nee, want...
  Is het niet vinden van het antwoord misschien ‘beter’? Zodat je bijvoorbeeld niet uit je comfortzone hoeft? Het (verborgen) voordeel voor mij is...

  Met het beantwoorden van bovenstaande vragen heb je al wat informatie gekregen: leveren ze je al iets op?! 
  Geeft het misschien meer richting of heeft het zelfs een innerlijk besluit tot gevolg?

  Doe het bewust…
  Als het willen vinden van een antwoord op het waarom je dusdanig bezig houdt, vindt dan iets of iemand om jou erbij te helpen.
  Waar wil je heen... Wat wil je anders? Steek daar je energie in. Bewust… Kies er bewúst voor om dat te doen.
  Of blijf gewoon doen wat je altijd al deed :-) Ook dán ben je niet de enige ;-)

  #Beweging #Groei #hooggevoelig #hoogbegaafd #Bewust