• “Ik wil er wat aan doen. Dit werkt zo niet!”

  april 4, 2016 | Blog
 • Hij is 21. Kwam binnen zonder werk, zonder studie, woont op zichzelf. Nog wel.... Met een slaapkamer vol was en bezorgd om zijn financiële situatie. "Ik wil er wat aan doen. Dit werkt zo niet!"

  Ondertussen zijn we een aantal sessies verder en hebben we een heel praktische modus gevonden: we maken een to-do lijst waarop we de taken omschrijven, het aantal minuten of uren van die taak en wanneer hij deze af wil hebben. Per taak bekijken we of er nog kleine taakjes in die taak zitten, zodat elk deel gezien en vooral gedaan wordt. 

  Het ging hem er namelijk niet eens om dát hij dingen 'moet' doen. Het gaat hem erom dat hij eigenlijk niet zo goed kan plannen en om die reden alles maar uitstelt. Ondertussen zag hij zijn leven aan zich voorbij glijden. Een beetje voor te stellen als het zichzelf in 'slaapstand' houden of de bekende struisvogel: wel ergens weten dat het misgaat, maar er niet naar durven kijken omdat een oplossing onbereikbaar of onmogelijk lijkt en hulp vragen?? Wat is dat? 
  Letterlijk zei hij een keer: "Jeetje, ik realiseer me nu zo hoe onbewust ik bezig was!"

  In de afgelopen sessie zei hij: "Mensen om me heen zien dat ik lekkerder in m'n vel zit. En ik merk zelf dat ik minder lig te piekeren in bed." 
  Eén van zijn to-do's was werk vinden. Dus ook: cv updaten, vacatures vinden, een brief gaan sturen. Hij heeft het allemaal gedaan. Omdat hij dit zelf wilde. En stuurde mij steeds appjes als hij belangrijke taken had afgewerkt. In zijn eigen omgeving zijn er nu ook mensen die hem helpen. Een huisgenoot, een vriendin, zijn ouders. 

  Ik kreeg gister nog een app: "Ronde twee van mijn sollicitatie is dinsdag :-)"
  Ben supertrots op hem. Of hij nou wel of niet aan de slag gaat daar, hij heeft geleerd zijn omgeving om hulp te vragen, leert plannen, en krijgt steeds meer vat op zichzelf en daarmee dus ook op zijn leven. 

  Aan het eind van de sessie merkte ik nog lekker droog op: "Dus je omgeving ziet dat je lekkerder in je vel zit.. En jij ziet dat zelf niet natuurlijk! Jij bent hartstikke onbewustig!" 

  By the way: zijn was heeft hij in 3 weken tijd helemaal weggewerkt. En met de aanschaf van een heuse wasmand op zijn kamer heeft hij afgesproken met zichzelf de was te doen zodra ie vol is.