• Niet willen falen is niet hetzelfde als faalangst

  april 12, 2016 | Blog
 • Nu hij een vriendin heeft en zijn familie niet of nauwelijks meer ziet is zijn overtuiging dat hij mag bestaan zoals hij is. Ervoor was hij waardeloos en moest onderdrukt worden.

  Stel je erbij voor hoe hij opgroeide. Werd jarenlang bestempeld als autist. Omdat ze hem niet begrepen, niet konden bereiken. Hij heeft alles in zijn systeem dichtgetimmerd om verdriet en pijn buiten te sluiten. "Ratio en gevoel zijn gescheiden. Dat werkt prima voor me." 

  Beslissingen nemen en daar actie op nemen is dan lastig. Zelfs als gevoel en ratio het eens zijn, wordt er nog lang over nagedacht, alles wordt eindeloos overwogen.
  En waarom? Omdat hij niet wil falen. Geen fouten wil maken. 

  Maar, hij wil wel streven naar succes. Naar tot zijn recht komen. Laten zien wat ie wél kan en in huis heeft. "Alleen die faalangst he" verzucht ik quasi onschuldig. "Faalangst?! Ik heb geen faalangst, dat is niet hetzelfde als niet willen falen!"

  Hoe dan ook, door deze woorden-uitwisseling kwamen we erachter dat iets niet willen zoals falen geen ontwikkeling bij hem tot stand brengt. Terwijl (faal)angst hem wél kan activeren, omdat hij ergens las dat angst activeert in de positieve zin.

  Voor mij om het even. Het lukte me door te dringen in het woud van woorden en inhoud en een tackel uit te voeren. Niet omdat ik hem wil tackelen, maar omdat híj vooruit wil en dat in z'n eentje even niet voor elkaar kreeg.