Wat is een people pleaser?
In essentie is een people pleaser iemand met een groot hart, die zijn/haar best doet om de wereld een beetje mooier en vriendelijker te maken.
Een people pleaser is iemand met een sterk ontwikkeld vermogen om anderen te ondersteunen en harmonie te creëren in hun omgeving. Ze hebben een bijzonder empathisch karakter, waardoor ze snel aanvoelen wat anderen nodig hebben. Hun zorgzame en behulpzame aard maakt hen vaak geliefd en gewaardeerd door vrienden, familie en collega's (maar dit kan per persoon erg verschillend ervaren worden).
People pleasers hebben een natuurlijke neiging om blij te worden van het gelukkig maken van anderen. Ze zijn vaak de eerste die inspringen om te helpen, luisteren naar problemen en bieden hun tijd en energie aan om anderen te ondersteunen. Hun flexibiliteit en bereidheid om zich aan te passen, dragen bij aan positieve en vredige relaties.
Hoewel het sterke verlangen om anderen tevreden te stellen soms ten koste kan gaan van eigen behoeften, toont het ook hoe diep betrokken en loyaal ze zijn naar hun omgeving. Warm, meelevend en met het vermogen om zich in anderen in te leven, maken hen tot de lijm die mensen bij elkaar houdt en harmonie in groepen bevordert.
En natuurlijk, dit is een heel positieve omschrijving van de people pleaser die zelf lekker in zijn/haar vel zit en gezonde grenzen heeft... Daar vertel ik je graag meer over! Want in het echte leven is het namelijk zo dat veel pleasers niet helemaal op die positieve aspecten zitten, omdat ze zichzelf te veel wegcijferen en weinig of geen zelfzorg voor zichzelf creëren.
Met gezonde grenzen kun je ruimte creëren voor zelfzorg
Zelfzorg heeft een positieve invloed op hoe je je voelt. Het voelen is nodig om je grenzen überhaupt te kunnen bepalen. Dus hebben zelfzorg en grenzen veel met elkaar te maken...
Zelfzorg speelt zelfs een cruciale rol bij het ontwikkelen van gezonde grenzen. Door goed voor jezelf te zorgen, versterk je je bewustzijn van je eigen behoeften en waardes, wat direct bijdraagt aan het vermogen om duidelijke en effectieve grenzen te stellen.
In the end is het dus heel fijn om zowel goed voor jezelf te kunnen zorgen én er voor anderen te kunnen zijn.
Bovendien: grenzen komen echt in elke relatie voor. In elk aspect van je leven gaat het over grenzen, geen grenzen of zelfs muren. Super handig dus om grenzen in je toolbox te hebben, zodat jouw leven makkelijker, rustiger en milder is.
Een win-win situatie toch!
Wat zijn grenzen, hoe herken je je grenzen, hoe stel je je grenzen en hoe kies je voor jezelf?
Het allerbelangrijkste als het gaat om het stellen van grenzen is dat jij er zelf helemaal achter staat. Als people pleaser is het heel normaal dat je voornamelijk bezig bent met 'de ander'. En het is ook heel logisch dat zo'n proces van grenzen leren stellen tijd en energie kost, zeker in het begin.
Maar... Grenzen zijn echt superhandig: op elk gebied van je leven komen ze voor! Gezonde grenzen stellen kan alleen als jij verbonden bent met jezelf: grenzen zijn namelijk écht persoonlijk. En omdat je de verbinding met jezelf nodig hebt, dien je jezelf echt toestemming te geven om grenzen te gaan stellen.
Zelfzorg ondersteunt je in dat proces! Met zelfzorg zet je de verbinding met jezelf op de eerste plek, wat JUIST zo moeilijk is vaak voor de people pleaser, maar DAAROM zó belangrijk.
Ik help je heel graag op weg lieve people pleaser, om te leren grenzen te stellen!
Lees de tips om een begin te maken met het stellen van grenzen of je weg te vervolgen!
1
Wat zijn grenzen?
Jouw Persoonlijke Gezonde Grenzen zijn de emotionele, mentale en fysieke 'limieten' of kaders die jij instelt of kan gaan leren instellen om jezelf te beschermen en jouw welzijn te waarborgen. Deze grenzen helpen je om je eigen persoonlijke behoeften en persoonlijke waarden te respecteren en anderen duidelijk te maken wat voor jou wel en niet acceptabel is in hun interacties.
2
Hoe herken ik mijn grenzen?
Het herkennen en stellen van persoonlijke grenzen kan een uitdaging zijn voor jou als pleaser, omdat je gewend bent om eerst met een ander bezig te zijn en je daarop af te stemmen. Maar je kunt absoluut leren je eigen grenzen te herkennen! Bijvoorbeeld door in een dagboek bij te houden welke emoties je hebt gevoeld in interacties met anderen. Zelfreflectie dus. Maar let ook op lichamelijke signalen zoals spanning, vermoeidheid, of hoofdpijn: dit kan een teken zijn dat je je eigen innerlijke grenzen niet/niet voldoende respecteert.
3
Hoe stel ik mijn grenzen?
Allerbelangrijkste advies: begin heeeeeel klein en zo veilig mogelijk! Er zijn altijd gebieden in je leven die meer of minder beladen voelen als het om grenzen gaat. Stel je verlangt ernaar om meer te gaan lezen, maar voor je het weet staat Netflix weer aan. Spreek met je bestie af dat je 1 avond in de week 1 uur gaat lezen en vraag haar jou te appen om te vragen hoe het lezen was. Misschien doet ze/hij wel mee :-)
Ook een goede tip om voorzichtig mee te oefenen: gebruik het woord IK heel bewust. Begin op te merken waar je liever 'JE' gebruikt en vervang deze langzaam met 'IK'.
4
Hoe kan ik als pleaser ook voor mezelf kiezen?
Er zijn een aantal tips die ik je kan geven die je kunt gaan oefenen om als people pleaser ook voor jezelf te kiezen. Kies een tip uit die fijn voelt voor jou en ga daarmee aan de slag.
Als pleaser voor jezelf kiezen, is sowieso een proces dat tijd en oefening vereist. Yes, echt... Keep that in mind en geef niet op óf schakel mijn hulp in!
Tips voor zelfzorg:
- bedenk en voel wat JIJ belangrijk vindt in jouw leven: schrijf het op
- bedenk en voel welke grens daarbij past voor jou
- bedenk en voel hoeveel tijd jij voor zelfzorg wil gaan inruimen per week en zet het vervolgens ook echt in je agenda
- bedenk en voel wat je de eerste paar keren in die zelfzorgtijd wilt gaan doen
(dan hoef je dat namelijk niet on the spot te bedenken!)
- bedenk en voel welke ondersteunende mantra jou helpt om jezelf toestemming voor zelfzorg te geven
- wees zo lief, mild, zorgzaam naar jezelf als mogelijk is
- vraag een vriend/vriendin om mee te doen, als dat voor jou fijner is
- hou een dagboekje bij, specifiek over je zelfzorgmomenten!
People Pleaser
ZELFZORG HOEKJE
Beweeg met je muis over de plaatjes of klik ze 1 of 2 x aan
en ontdek fijne tips voor jouw zelfzorgmomenten!
"De tijd van 'moeten' en ploeteren is voorbij."
De afgelopen jaren heb ik Maaike van 'Coffee and Coaching' gevolgd via haar Updates. Ik stelde coaching uit. Wanneer was mijn hulpvraag helder genoeg? Wanneer mijn lijden erg genoeg? Wanneer zou coaching voor mijzelf te verantwoorden zijn? Zat Maaike wel op mijn muizenissen te wachten? Ik heb Maaike uiteindelijk ingeschakeld toen ik naar een nieuwe baan met eindverantwoordelijkheid ging. Ik heb hier jarenlang naar toegewerkt, wat een pad was met veel 'moeten' en ploeteren. Een pad waarop ik vaak de verantwoordelijkheid van anderen op me nam omdat het dan sneller ging. Ik zag het hogere doel en wat ik kon bijdragen aan het geheel. Anderen stelden grenzen, ik niet. Wat zij lieten liggen, pakte ik dan op. Omdat dit in mijn nieuwe baan niet meer vol te houden zou zijn heb ik een intake bij Maaike ingepland. Vanaf het eerste gesprek was het heel vertrouwd. De methode was een sprong in het diepe, maar door buiten mijn comfortzone te gaan kwam ik uit mijn hoofd en in mijn lijf. Door te ervaren dat alle onderdelen in mijn denken en gedrag een functie hebben (gehad), klikte er iets. Ik luister nu beter naar de signalen die mijn lijf afgeeft. Ik weet waar ze voor zijn, maar ik kan als volwassene nu mijn eigen keuzes maken. Van reactie naar respons.. De tijd van 'moeten' en ploeteren is voorbij. Ik heb mijzelf hier een diploma voor uitgereikt. Dit 'juk' kan ik nu afleggen. Ik ga mij richten op mijn ware ik en mijn behoeften die ik lange tijd heb weggecijferd. Ik ben nieuwsgierig naar wat er op mijn pad gaat komen. Maaike, blijf doen waar je zo ontzettend goed in bent. Ik hoop dat anderen jouw coaching vinden en daarmee ook hun eigen pad. Suus
Pleasegedrag doorbreken
Een patroon ontstaat niet in 1 dag. Het doorbreken van het patroon in pleasen gebeurt dan ook niet in 1 dag.
Vaak spelen ervaringen (en/of trauma) uit jouw verleden een belangrijke rol in hoe pleasend je bent geworden.
Wat er voor jou onder ligt gaan we ont-dekken, zodat je begrijpt waar het vandaan komt en jij in staat bent om jezelf als volwassene toestemming te geven om grenzen te mogen stellen.
Traumasensitieve coaching voor jou als pleaser maakt het doorbreken van het patroon in pleasen bereikbaar, fijner én makkelijker.
Via mijn online agenda maak je eenvoudig een afspraak voor een gratis intake. Zeker met dit werk vind ik het heel belangrijk dat jij voelt en ik voel dat we bij elkaar passen. Als je wat hulp goed kunt gebruiken, hoop ik je binnenkort te mogen ontmoeten.
Liefs, Maaike